Waarom kiezen voor ons

  • - Onafhankelijk advies
  • - Duidelijke rapportage
  • - Scherpe prijzen
  • - Uitstekende service
Afspraak maken

Houtworm

Houtworm is een verzamelnaam van houtaantastende insecten en is eenvoudig te ontdekken. Men kan houtworm over het algemeen herkennen aan het aanwezig zijn van gaten in, en boormeel op het hout. Moeilijker om te ontdekken is of het gaat om een actieve of een niet actieve aantasting en om welk beest het precies zou gaan. In eerste instantie dient er onderscheid gemaakt te worden tussen “nathoutboorders” en “drooghoutboorders”.Nathoutboorders

Nathoutboorders zijn insecten die vanuit de boom zelf het huis zijn binnen gehaald. Deze beestjes zijn veelal te vinden in ziek of pas geveld hout. Als u een houtkachel heeft, heeft u grote kans dat u één van deze beestjes eens in huis heeft gehaald, maar ook in nieuwe meubelen of hout wat verwerkt is, is de kans aanwezig dat deze beestjes actief aanwezig zijn in het hout. In tegenstelling tot drooghoutboorders hoeven we ons hier geen zorgen om te maken. De voortplanting gaat namelijk niet door in droog, verwerkt hout en na de uitvliegperiode zullen deze dus niet meer terugkeren. Dit uitvliegen kan tot circa 2 jaar na verwerking van het hout gebeuren, maar dan bent u er ook echt vanaf. Behandeling is dus niet nodig.


Drooghoutboorders

Bij drooghoutboorders is het een heel ander verhaal. De bekendste van deze groep zijn:


  • – Gewone houtwormkever (meubelkever)
  • – Huisboktor
  • – Grote houtwormkever (bonte knaagkever)
  • – Bruine spinthoutkever (parketkever)

Het is voor ons van belang om er achter te komen met welk insect we te maken hebben om zo een juiste behandeling te kunnen adviseren. Dit onderscheid kunnen wij maken door te kijken naar de uitvliegopeningen, de vorm van het boormeel en de plaats waar we de aantasting tegenkomen. In sommige gevallen kunnen we in één inspectie genoeg informatie verzamelen om een juiste behandeling te adviseren (vaak in het geval van de “gewone houtwormkever”) maar in een hoop gevallen zullen we op andere tijdstippen terug moeten komen om op een juiste manier vast te kunnen stellen of het gaat om een actieve of om een niet actieve aantasting. De herinspectie zal over het algemeen plaatsvinden na de uitvliegperiode van de betreffende insecten.

Het rapport

In onze rapportage zal duidelijk vermeldt worden welk soort houtaantastende insecten het betreft en of deze wel of niet actief zijn. We zullen duidelijk vermelden op welke plaatsen hij actief is (geweest), in hoeverre dit hout aangetast is en of vervanging van hout noodzakelijk is. In geval van onduidelijkheid zullen we maatregelen treffen om dit op een later tijdstip (na de uitvliegperiode) goed vast te kunnen stellen. Daarna zullen we met een juist bestrijdingsadvies komen.